Rabobank maakte donderdag bekend dat woninghypotheken van ondernemers voortaan in dezelfde risicoklasse vallen als gewone particuliere hypotheken.

Op oude ondernemershypotheken heeft de bank extra afboekingen gedaan, maar volgens Rabobank komt er geen extra risico-opslag voor nieuwe woninghypotheken van ondernemers.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers, afgelopen donderdag, meldde Rabobank zijdelings dat woninghypotheken van ondernemers van het ‘zakelijke domein’ naar het particuliere domein zijn verplaatst. Tegelijk heeft de bank een nieuw beoordelingsmodel ingevoerd voor particuliere hypotheken dat wordt gebruikt om te bepalen hoeveel geld de bank moet reserveren voor brakke leningen.

Als gevolg van deze wijzigingen heeft Rabobank tientallen miljoenen extra opzij gezet. “Het migreren van woninghypotheken van ondernemers naar het particuliere domein heeft een toename van 69 miljoen euro aan kosten kredietverliezen op woninghypotheken tot gevolg, waarvan 51 miljoen euro een eenmalig karakter heeft”, aldus de bank in het halfjaarbericht.

Geen extra risico-opslag voor ondernemers

Maar wat betekent dit in de praktijk voor ondernemers met een woninghypotheek? De woordvoerder van Rabobank erkent dat het nieuwe kapitaalmodel en de overheveling van ondernemershypotheken naar het particuliere domein ertoe hebben geleid dat oude ondernemershypotheken als “meer risicovol” worden gezien. “De modelimpact is aangegeven en daarbij vergt de migratie van woninghypotheken naar particulier domein een toename van de kosten voor kredietverliezen.”

Tegelijk ontkent de woordvoerder dat er door de stelselwijziging sprake zal zijn van een hogere risico-opslag in de hypotheekrente bij nieuwe woninghypotheken voor ondernemers. "De hoogte van het tarief en de risico-opslag zijn afhankelijk van de individuele situatie."

Zorg dat je adviseur verstand heeft van jaarrekeningen

De individuele beoordeling van bijvoorbeeld het inkomen van ondernemers blijft dus een grote rol spelen bij hypotheekaanvragen. Zie voor een uitgebreide toelichting dit artikel op Z24: Zo maak je als zzp'er wel kans op een hypotheek.

De belangrijkste tip van directeur Herman van Houten van adviesbureau Pentrax is dat ondernemers bij hun woninghypotheek moeten vragen naar een adviseur die jaarrekeningen kan lezen. "Het is heel jammer dat bijvoorbeeld een vergelijkingssite als Independer dit punt niet meeneemt bij beoordelingen. Want dit is waarschijnlijk het belangrijkste selectiecriterium voor ondernemers."

Volgens Van Houten heb je drie soorten adviseurs bij banken en hypotheekadviesbureaus: zij die helemaal geen jaarrekening kunnen lezen, zij die eruit kunnen halen wat de winst is en degenen die echt 'door' de jaarrekening heen kunnen kijken en bijvoorbeeld de invloed van afschrijvingen doorgronden. "Dat laatste type wil je als ondernemer hebben. Want alleen zien dat winst en/of omzet stijgen of dalen is niet genoeg. Het 'waarom' is veel belangrijker, evenals de toekomstige verwachting die je daaraan kunt koppelen."

Voor de woninghypotheek moeten ondernemers verplicht om de tafel met een adviseur voor particulieren. "Die laat de jaarrekening doorgaans over aan een zakelijke beoordelaar", schetst Van Houten. "Onze ervaring is dat zelfs die zakelijke beoordelaars een bijgevoegde toelichting op de jaarrekening niet altijd lezen. Ook daar moet je alert op zijn."

De mogelijkheid om te kunnen shoppen is volgens Van Houten belangrijk, want banken hebben grote vrijheid om individueel afwijkende regels te hanteren voor ondernemershypotheken. "Dat zie je bijvoorbeeld bij de beoordeling van beleggingspanden. De ene bank kijkt daar heel anders naar dan de andere. Dat kan veel uitmaken bij de mogelijkheid om wel of geen hypotheek te krijgen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl